΄Ηχοι και ποίηση στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, 29/06/2024

Όταν ακούμε την φράση “μελοποιημένη ποίηση” στο μυαλό μας έρχεται αμέσως ο Μίκης Θεοδωράκης. Ό Μίκης Θεοδωράκης έβαλε την μουσική στην ποίηση και την ποίηση στην μουσική. Τολμώντας, μάλιστα, να προσθέσει όργανα “λαϊκά” στην μελοποίησή του.

Ένα πρωτοποριακό, ευφυές και τολμηρό εγχείρημα, που άλλαξε την αντίληψη που είχε ο ελληνικός λαός μέχρι τότε για την ποίηση. Ό Μίκης έβαλε με την μουσική του την ποίηση σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε καφενείο. Ό Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Έλύτης μπήκαν στην συνείδηση του λαού. Μπήκαν στην συνείδηση των Έλλήνων όλων των κοινωνικών στρωμάτων και μορφωτικών επιπέδων.

Ό Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να γίνει μέρος της προσωπικότητας αυτού του λαού για έναν ακόμη λόγο. Πίστευε ότι όταν ένας καλλιτέχνης ολοκληρώνει ένα έργο του και το παρουσιάζει στο κοινό παύει πια να του ανήκει. Όλο το πολιτιστικό του έργο -όπως ο ίδιος έχει πει- ανήκει στον κόσμο. Άλλωστε, συνέθετε με σκοπό να συνομιλήσει με τον λαό.

Η αγάπη του αυτή για τον κόσμο έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στους νέους. Ένα από τα πολλά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν είναι η εμπιστοσύνη που έδειξε στην Συμφωνική Όρχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, προτρέποντας όλους τους νέους μουσικούς που συμμετέχουν να διαδώσουν ελεύθερα το έργο του και να εξελιχθούν μέσα από αυτό. Η Συμφωνική Όρχήστρα Μίκης Θεοδωράκης κουβαλάει λοιπόν την ιστορία, έχοντας ταυτόχρονα όλο το μέλλον μπροστά της.

Η συναυλία “Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού” με ερμηνεύτρια την Νατάσσα Μποφίλιου, είναι ένα αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση με έργα του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άλλων σπουδαίων Έλλήνων συνθετών, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, και ο νέος συνθέτης Zorzes Katris. Την Διεύθυνση Όρχήστρας και την επιμέλεια προγράμματος έχει αναλάβει ο Ηλίας Γκογκίδης.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου το Παλαιό Φρούριο θα γεμίσει με ήχους και ποίηση. Θα γεμίσει με πολιτισμό εκφρασμένο μέσα από το ταλέντο νέων καλλιτεχνών.

Προπώληση : ticketBOX.gr
Early birds έως 10 Ιουνίου 2024

More Articles

 1. banner phaex

  Phaex: Το Ηλεκτρονικό Φεστιβάλ ζωντανεύει την Κέρκυρα

 2. banner phaex

  Phaex Festival: The Ultimate Electronic Music Event of the Summer!

 3. poster autobahn

  Autobahn Events: Μοναδικές Εμπειρίες Ηλεκτρονικής Μουσικής σε Αντισυμβατικούς Χώρους

 4. poster oddsey

  Corfu Odyssey: A Festival of Sun, Sea, and Beats!

 5. ticketbox banner

  Εξερευνώντας τον Κόσμο των Εκδηλώσεων!